5ο και 108ο Βιοκλιματικό Νηπιαγωγείο Αθήνας

Πρόκειται για ένα καινοτόμο κτίριο κατά την μελέτη του οποίου εφαρμόστηκαν οι βασικές αρχές του Βιοκλιματικού Σχεδιασμού. Η μικρή επιφάνεια του οικοπέδου (607,25 τ.μ.) και η μεγάλη υψομετρική διαφορά του εδάφους (κλίση περίπου 40%) δεν επέτρεπαν την πλήρη ανάπτυξη δύο ανεξάρτητων κτιρίων και επομένως επιλέχθηκε η κατασκευή ενός συγκροτήματος με κοινούς κοινόχρηστους χώρους.

Το 5ο και 108ο Νηπιαγωγείο Αθηνών, με συνολικό εμβαδό κτιρίου 856,95 τ.μ., αποτελούνται από τρία στατικώς ανεξάρτητα κτίρια (Κ1, Κ2, Κ3).

Το Κ1 περιλαμβάνει 2 Αίθουσες διδασκαλίας, Χώρους υγιεινής και ένα Χώρο εισόδου διδακτηρίου.
Το Κ2 περιλαμβάνει μια ράμπα κυκλοφορίας που ενώνει όλα τα επίπεδα στα οποία αναπτύσσεται το νηπιαγωγείο.
Το Κ3 αναπτύσσεται σε τρεις κύριες στάθμες που αναλυτικά περιλαμβάνουν:

  • Στον Α’ όροφο: Αίθουσα διδασκαλίας, Αίθουσα ανάπαυσης νηπίων, Γραφείο νηπιαγωγών, Χώρους υγιεινής και κλειστό χώρο διαλείμματος
  • Στον Β’ όροφο: Χώρο φαγητού-κουζίνας, Χώρους υγιεινής και Χώρο πολλαπλών χρήσεων
  • Στον Γ’ όροφο: Είσοδο διδακτηρίου, στεγασμένο Χώρο διαλείμματος, Χώρους υγιεινής και Αποθήκη
  • Στο υπόγειο: Η/Μ εγκαταστάσεις (Μηχανοστάσιο, Λεβητοστάσιο, Αντλιοστάσιο, Αποθήκη, κ.α.) και θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων

Περιμετρικά του διδακτηρίου διαμορφώθηκαν χώροι πρασίνου με χλοοτάπητα και φύτευση χαμηλού και υψηλού πρασίνου.
Το εκπαιδευτήριο έχει μελετηθεί με βάση τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων και διαθέτει πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης κατηγορίας τουλάχιστον Β. Επιπλέον, έχουν εφαρμοστεί οι παρακάτω αρχές Βιοκλιματικού Σχεδιασμού:

  • Χωροθέτηση – Προσανατολισμός (τοποθέτηση κτιρίου στην νότια πλευρά του οικοπέδου και με ανατολικό προσανατολισμό των αιθουσών διδασκαλίας)
  • Φυσικός Φωτισμός – Αερισμός (κατάλληλη τοποθέτηση παραθύρων και φεγγιτών, σκίαση των υαλοστασίων με οριζόντιες και κατακόρυφες κινούμενες περσίδες)
  • Ηλεκτρομηχανολογικές Εγκαταστάσεις – Ενεργειακά Συστήματα (με έμφαση στην ασφάλεια και προστασία των χρηστών, στις εσωτερικές συνθήκες άνεσης, στο σωστό φυσικό και τεχνητό φωτισμό και στη χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών)
TOP